Propao mogući povijesni trenutak u hrvatskoj „demokraciji“!

U petak 5. prosinca održan je najavljeni prosvjed pod nazivom „Stegnite vi remen, bando lopovska“ protiv vlade Republike Hrvatske na glavnim trgovima većih gradova u Hrvatskoj. Organizaciju dugujemo skupini osnovanoj na društvenoj mreži Facebook te se od 60 000 članova popularne grupe na zagrebačkom trgu okupilo njih samo 2000.

Početak prosvjeda obilježen je himnom te je zatim stihovima Edina Osmića (Edo Maajka) „Jebo vladu, jebo politiku, u saboru jebo sve njih redom“ kako je Josip Dell’olio započeo svoj govor na Trgu bana Josipa Jelačića. Tim riječima dao je do znanja da je ovaj prosvjed izričito apolitičan, te da ga određuje jedino građanska inicijativa, a ne neka politička stranka. Prosvjed je protekao mirno kako je i bilo najavljeno te vrlo dobro medijski popraćen. Uz kritike i uvrede upućene političkoj eliti, uključujući i oporbu, te nevladinim organizacijama, medijima i sindikatima prosvjednici su ogovarali uzvicima „Bando lopovska“ i „Ivo odlazi“. Privedene su dvije osobe, žena koja je u alkoholiziranom stanju narušavala javni red i mir, te mladić koji je zapalio baklju na glavnom zagrebačkom trgu. Drugih incidenata nije bilo.

Organizacija ovog prosvjeda imala je veliki odjek i u svijetu te se i prije same manifestacije prosvjeda o njemu pisalo upravo zbog načina na koji se oglašavao. Ovim primjerom ističe se važnost ili bolje rečeno moć društvenog umrežavanja, te se Facebook ili općenito društvene mreže na Internetu pokazuju kao snažno sredstvo udruživanja. Neki ga predstavljaju kao snažno oružje demokracije. Ono što se ipak nije obistinilo jest nazočnost 60 000 članova popularne grupe. Od poznatih lica možemo izdvojiti Milana Bandića koji je došao vidjeti što to građani govore.
Medijska pompa oko organizacije prosvjeda te posebno oko uhićenja jednog od volontera Dalibora Markušića koji je lijepio plakate s pozivom na prosvjed činile su ovaj događaj sve poznatijim javnosti. Sve do same manifestacije prosvjeda kao da su ga se svi pribojavali pa se pronašla i grupa aktivista koji su preko plakata za prosvjed lijepili natpise – otkazano. No, prosvjed se ipak održao te se čini da se s obzirom na relativno malu odazvanost, nitko nije niti trebao pribojavati. Iako su mediji ovaj prosvjed prozivali fijaskom i sličnim nazivima jer se od najavljenih 60 000 pojavilo njih oko 6000 u cijeloj Hrvatskoj, prosvjed nije propao, te je najgore za jednu vladu da je tokom njenog mandata obilježava periodično pojavljivanje prosvjeda, što radničkih, srednjoškolskih, studentskih, pa do prosvjeda protiv vlade same.
Parole kao što su: stegnite vi remen bando lopovska, samo su neke od poruka neformalnog sadržaja koje su prosvjednici htjeli poručiti vlastima.  Na facebooku se otvaraju svakojake grupe od onih „Da vidim hoću li skupiti 20 000 ljudi koji mrze sanadera!“; „Jebo vas Ivo Sanader“; „Dok HDZ vlada, Hrvatskoj standard pada!“; „Stop socijalnom udaru!“; „Vlada diže cijenu cigareta, neka onda smanji cijenu osnovnih namirnica“; „Vlada Republike Hrvatske ,,marš vani bagro lopovska“; „Kako je Ivo ukrao Božić“ koja broji više od 70 000 čanova i sl.
Najfascinantnije je da će se hrvati prije oglasiti pod pseudonimom svog imena i prezimena učlanivši se u grupu na portalima kao što je Facebook nego doći na masovni prosvjed sasvim anonimno. Radi li se o lijenosti ili strahu, ne znamo, no svakako je bilo zanimljivo promatrati „slučajne“ prolaznike kako iz tramvaja i sa smješkom znatiželjno osluškuju riječi govornika. No to je sve. Većina ih je samo nastavila svojim putem.

Advertisements

One thought on “Propao mogući povijesni trenutak u hrvatskoj „demokraciji“!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s