Trikovi kojima vizualno povećavamo prostor

Život u urbanoj džungli nerijetko nas osudi na život u malim prostorijama, skučenim garsonijerama ili potkrovljima. Kako ne biste patili od klaustrofobije, iskoristite sljedeće trikove i učinite sve kako bi se vaš životni prostor doimao većim i prozračnijim pa tako i ugodnijim za život.

stolice

Bijelo povećava prostor

Izbjegavajte tamne boje posebice na zidovima. Oličite sobu u bijelu, svijetlo sivu ili boju šampanjca. Bitno je da ostane svijetla, jer tamne boje vizualno smanjuju prostor. Poigrajte se s nijansama iste boje te oličite zid u nekoliko razina ističući tako detalje poput stropa, okvira za prozore, ukrasnih zidova. Nikako nemojte isticati detalje nekom bojom koja je u kontrastu. Ista boja u drugačijoj nijansi dati će prostoru osjećaj dubine i zato će te prostor činiti većim nego što uistinu jest. Ako koriste boje, pripazite da one budu iste, samo u drugačijim nijansama kroz sve prostorije stana.

Izbjegavajte glomazni namještaj

U malim prostorima nastojte izbjegavati veliki namještaj, a posebice velike stolove koje biste inače postavili u centralni dio sobe.
Umjesto velikih stolova koriste uski zidni stolić, a možete ga postaviti ispod prozora ili na zid koji ste prethodno obložili zrcalom. U sobi u kojoj ionako nema puno prostora ne želite imati namještaj koji ne služi svrsi. Investirajte u multinamjenski namještaj poput taburea koji istovremeno služi kao kutija za držanje stvari i predmeta. Pripazite da osim dimenzija namještaja, njihova namjena bude multipraktična.

Najveći prijatelj iluzija je zrcalo

Iskoristite moć refleksije prostora u zrcalu i u tren oka učinite vaš prostor većim i prozračnijim. Postavite veće zrcalo nasuprot ključnog zida u vašoj sobi, a za dodatni efekt, postavite stilizirano zrcalo na zid pored vrata koja dijele dvije prostorije i stvorite iluziju dodatnog prozora ili vrata. Na taj ćete način vizualno spojiti dvije prostorije.
Osvijetlite prostorije poput hodnika ili predsoblja s dekorativnim zrcalima koja ćete postaviti nasuprot prirodnog izvora svjetla i tako dodatno osvijetliti prostoriju.

Koristite rasklopljivi namještaj

Koliko često ručate ili večerate za stolom punom ljudi? Ako je vaš stol u blagovaoni velik i zauzima puno prostora, no ipak nekada posluži kada imate goste, razmislite o rasklopivom stolu čiju veličinu možete mijenjati po potrebi.

Otvorite prozore

Izbjegavajte tamne zastore na prozorima, a kada ne brinete za privatnost vašeg doma, ostavite prozore nepokrivenima, posebice ako je pogled s vašeg prozora na zelenilo ili park. Osjećaj povezanosti prostora i vanjskog svijeta kroz vaše prozračne prostore ostavit će dojam većeg prostora.

Pokretni namještaj

Osim višenamjenskog namještaja, u svoj maleni dom možete unijeti i pokretni namještaj poput lijepe stolice s ugodnim naslonjačem na kotačiće. Takva će stolica najmanje smetati upravo zbog mogućnosti pomicanja s mjesta na mjesto, bilo da vam treba za gledanje televizije ili za stolom ispred računala.

Oličite strop u tamniju nijansu

Jedini zid u vašem domu na kojem si možete priuštiti tamnu boju vaš je strop. Oličite li ga u tamniju nijansu od vaših zidova (nikako ne crna) to će vizualno učiniti strop višim. Ako u centralni dio prostorije objesite zanimljiv viseći luster, zbog njega će se vaš strop činiti još višim.

Iskoristite sav prostor

Ne zapostavljajte više razine zidova. Iako ih je teško dokučiti, visoke police dobro će poslužiti za spremanje stvari koje koristite sezonski, a i vizualno će podići prostor.
Umjesto na vitrinu, postavite vaš LCD televizor visoko na zid. Ne moram ni napominjati koliko ste time prostora uštedjeli.

Prozračite podove

Podovi u vašem domu nikako ne smiju biti zapostavljeni. Neka oni budu u svjetlijoj nijansi, a za sagove odaberite svjetlije, bež boje i teksture koje stvaraju dojam prozračnosti.

Foto: freeimages.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s