Gospina trava prirodni je lijek za sve

Hypericum perforatum poznatiji kao kantarion ili Gospina trava biljka je čije ljekovito djelovanje na ljudski pa i životinjski organizam doslovno nema granica. Kantarion poljski je cvijet, rasta do čak 100 cm, a cvjeta čitavo ljeto na području cijele Hrvatske u obliku malih žutih cvjetića na vrhu uspravne i gole stabljike.

Cvjetovi kantariona sadrže najveću koncentraciju aktivnih tvari koja imaju ljekovita svojstva pa se stoga beru isključivo cvjetovi, a ne cijele stabljike. Kantarion se najčešće bere i koristi za pripravljanje ulja premda nije iznimka da se pije i čaj od kantariona. Nešto rjeđe, kantarion se koristi za izradu ljekovitog vina i rakije za oralnu primjenu.

Djelovanje Gospine trave

Nerijetko u narodu čujemo kako je Gospina trava lijek za sve. Kada uzmete u obzir da njezin kemijski sastav ima antibakterijsko, antiupalno i antivirusno djelovanje te da jednako kao što liječi tijelo, liječi i um, takva tvrdnja sasvim je opravdana.
Zbog svog antiupalnog djelovanja koristi se za liječenje čira na želucu i za smanjenje bolova kod gastritisa. Kantarion sprječava nadimanje, pomaže kod slabog imuniteta, astme i Chronove bolesti, potiče cirkulaciju. Ulje kantariona zbog svog antibakterijskog djelovanja dobro je za liječenje gotovo svih kožnih oboljenja, a posebice gljivičnih. Kantarion liječi kožne infekcije, zacjeljuje rane, ublažava opekline i ubode insekata te regenerira kožu.
Osim antibakterijskog djelovanja, kantarion sadrži i antivirusno djelovanje, stoga je idealni prirodni lijek kod pojave herpesa, HPV-a ili hepatitisa C. Pomoću kantariona moguće je liječiti oboljenja koja zahvaćaju spolne organe.

Primjerice, žene smiju primijeniti natopljeni tampon u ulju kantariona te ga ostaviti 15-ak minuta unutar rodnice. Postupak treba ponoviti 3 puta dnevno, a liječi gljivična, bakteriološka pa i neka virusna oboljenja poput HPV-a te potiče samoregeneraciju ovog područja.
Uljem kantariona možete masirati bolna reumatska područja, upale mišića, područja oštećenih živaca, njime možete liječiti hemeroide, osipe te također, za poboljšanje imuniteta i protuupalna djelovanja, ulje možete i piti 3 puta dnevno po jednu malu žličicu.
Najnovija otkrića dokazuju kako se kantarion pokazao uspješnim prirodnim rješenjem u borbi protiv blage do srednje jake depresije. Zbog svojih djelovanja na receptore u mozgu, kantarion se ne smije istovremeno koristiti s antidepresivima, lijekovima protiv kolesterola u krvi te epilepticima jer može utjecati na njihovo djelovanje.
Osobe koje osjećaju sezonsku depresiju, strahove, poremećaje opsesivno-kompulzivnog karaktera te žene u menopauzi, ako ne primjenjuju neke od navedenih lijekova, mogu koristiti kantarion koji oslobađa osjećaj dobrog raspoloženja, uklanja nesanicu te djeluje kao sedativ za umirenje.
Ulje kantariona nikako ne smijete koristiti kao sredstvo za sunčanje jer sadrži fototoksična svojstva koja mogu potaknuti izgaranje kože na suncu.

Kako napraviti kantarionovo ulje?

kantarion-2

Najbolje bi bilo da u periodu dok kantarion intezivno cvate, od kraja lipnja do rujna, tijekom suhog dana između 11 i 14 sati uberete cvjetove i pupoljke kantariona u količini dovoljnoj za jednu teglu od jedne litre.
Ubrane cvjetove i pupoljke ostavite u tegli nekoliko sati da malo uvenu te ih zatim prelijte s jednom litrom nerafiniranog ulja, najčešće se koristi maslinovo ulje, no možete staviti i neko drugo kvalitetnije ulje.
Teglicu je potrebno obložiti gazom te ostaviti 40 dana da odstoji na temperaturi od 20 do 25 stupnjeva. Teglica bi trebala stajati direktno na suncu, preporučuje se južna strana gdje teglica dobiva dovoljnu količinu sunca.
Svaki dan potrebno je dva puta protresti teglicu.
Nakon 40 dana, ulje je potrebno više puta procijediti kroz gustu gazu te pritom pritisnuti pupoljke i cvjetove kako bi ispustili sve tvari.
Dobiveno ulje trebalo bi biti tamnocrvene boje, a rok trajanja je do dvije godine, odnosno sve dok ulje ne promijeni boju prema tamnijoj nijansi. Kako bi zadržalo kvalitetu, ulje je potrebno držati na hladnom i tamnom mjestu. Poželjno bi bilo pretočiti dobiveno ulje u manje bočice.
Kemijski sastav Kantariona spoj je hipericina, pseudohipericina, izohipericina (u cvatima), hiperozida, kvercetina, rutina, kvercitrina, biapigenina, amentoflavona, katehina, epikatehina, klorogenske kiseline, hiperflorina, karotenoida, sterola, leukoantocijana i eteričnog ulja (Wikipedija), što u prijevodu znači, ne istim redoslijedom, da je on prirodni antibiotik, antibakterik, antidepresiv, antiinflamatorik, antiseptik, antispazmatik, aromatik, adstrigent, antelmintik, diuretik, dermetik, digestiv, ekspektorant, imunostimulans, kozmetik, nervin, sedativ, stiptik i tonik (fitoterapeut i homeopat Ivan Lesinger/Novi List).

Foto: freeimages.com; Katarina Senjić

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s