Kako se riješiti dlake kućnih ljubimaca u vašem domu?

Obožavate svog ljubimca, ali nikako ne možete izaći na kraj s tolikom količinom dlake koju ispušta? Vjerujte, niste jedini.

Prije svega treba napomenuti da imati kućnog ljubimca u kući znači da je gotovo nemoguće izbjeći pojavljivanje dlake po namještaju, odjeći pa čak i  u tanjuru.

Ipak, postoji nekoliko korisnih savjeta kojima možete količinu dlake u svom domu smanjiti na najmanju moguću mjeru.

Svi vlasnici četveronožnih ljubimaca već znaju da psi ili mačke dva puta godišnje mijenjaju dlaku. U tim periodima oni se pojačano linjaju i to u proljeće i jesen.

Pojedini ljubimci koji borave tokom čitave godine u zatvorenom prostoru u kojem se grije ili pretjerano hladi, moguće je da će se linjati tijekom cijelog perioda održavajući tako onu količinu dlake kojom mogu podnijeti određenu temperaturu.

Ukoliko primijetite da se vaš ljubimac pojačano linja, a u stanu je neizmjerno toplo, pokušajte smanjiti grijanje na optimalnu temperaturu. Također, premjestite pseći krevetić na mjesto koje nije blizu izvora topline, radijatora ili klima uređaja.

Redovno češljanje krzna znatno smanjuje linjanje ljubimaca budući da češljanjem izvlačimo sav višak dlake koji bi ionako ispao, ali u tom slučaju po vašem stanu. Stoga redovito četkajte svog ljubimca izvan svog doma.

Ukoliko smatrate da se vaš ljubimac ipak ne linja zbog vrućine ili pak hladnoće, postoji mogućnost da mu ne odgovara hrana koju jede. Stoga bi bilo potrebno potražiti kvalitetniju hranu.

Ipak, čak i uz ove savjete, još uvijek je teško izbjeći nakupljanje dlake na namještaju ili odjeći.

8-kucni-ljubimci

Evo nekoliko praktičnih savjeta kako možete ukloniti dlake s namještaja i odjeće:

Gotovo je nemoguće izbjeći pojavu dlake u vašem domu ako u njemu živi jedno čupavo biće, no ipak postoji način kako dlake na namještaju možete svesti na minimum.

Ako niste jedni od onih koji su svoje pse naučili da na krevetima i namještaju nemaju što raditi, ipak možete krevet zaštiti od dlaka tako da na njega stavite pseći prekrivač, odnosno plahtu ili dekicu koja će skupljati dlake. Na taj ćete način skupljene dlake lakše istresti i oprati nego da umjesto deke perete tapecirani namještaj.

Dlake iz odjeće pokupite uz pomoć valjka sa samoljepljivom trakom ili napravite jednokratnu ljepljivu rukavicu od komada ljepljive vrpce koju omotate oko ruke i lagano prislanjajući po odjeći uklonite dlake.

Također, gumene rukavice su se pokazale izvrsnim alatom koji učinkovito skida dlake s odjeće.

I najvažniji od svih savjeta je redovno usisavanje. Ništa ne otklanja dlake kao jedan dobar usisavač stoga investirajte u ovu napravu koja će vam znatno olakšati život.

Savjet za pedantne vlasnike ljubimaca:

Danas po povoljnoj cijeni možete nabaviti robotizirane usisavače za dlaku kućnih ljubimaca koje je potrebno samo uključiti, a oni uz pomoć senzora kruže po vašem stanu i skupljaju mrvice i dlake s poda.

Foto: Ana Šesto

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s