Nakit od drva i srebra hrvatske dizajnerice Smiljke Franjić

Hrvatska dizajnerica jedinstvenog nakita od egzotičnog fosilnog hrasta i drugih materijala Smiljka Franjić otkrila je što ju je inspiriralo i kako se rodila ljubav prema izradi nakita.

Što te inspiriralo da izrađuješ nakit od metala i drva?

“Najprije sam počela raditi s drvom i to posebnom vrstom – fosilnim hrastom. Drvo je topao materijal koji omogućuje autoru kreiranje oblika kakve je zamislio. Njegove mogućnosti su beskonačne i nakon godina rada još uvijek se veselim otkrivajući nove mogućnosti koje mi pruža. Fosilni hrast je posebna, vrlo cijenjena vrsta drveta čija se boja kreće u rasponu od tamno smeđe do crne. Ta boja skriva u sebi neku mističnost i tajanstvenost, a mene je potaknula da ju istražim. Prve komade nakita sam izrađivala za sebe i tako učila koristeći vrlo skromni alat. S vremenom sam obradu drveta svladala i odlučila naučiti kako se obrađuje srebro kako bih samostalno mogla napraviti sve sto sam zamislila. U početku sam mnogo vremena trošila osmišljavajući modele, otkrivajući načine izvedbe, tako da je izrada znala potrajati tjednima. I sada se zna dogoditi da započnem s radom pa se vratim započetom nakon nekoliko mjeseci dok ideja sazri.”

Koji su najčešći materijali koje koristiš i što te u njima privuklo?

“Uvođenje novih materijala poput koralja ili smole pokreće novi misaoni proces te je potrebno neko vrijeme kako bi se otkrile sve mogućnosti koje ti materijali nude. Izrada svakog novog komada nakita je svojevrsni izazov. Iako većinu vremena radim sjedeći smatram da je izrada nakita vrlo uzbudljiva. Najčešće koristim fosilni hrast, srebro, koralj, smole.”

Možeš li izdvojiti komad nakita na koji si izrazito ponosna?

“Najdraži komad mi je jedan privjesak u obliku lista. To je prvi komad nakita koji sam napravila. Često ga nosim jer me podsjeća na početak priče koju sam pokrenula i koja se razvija.”

Kontakt:

Nakit s koraljem i školjkom može se kupiti u Lapidariju, Radićeva 10, Zagreb.

Nakit s mesingom i smolom može se kupiti u Atelieru Vitez, Tkalčićeva 18, Zagreb.

Stariji radovi:

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s