Kako Youtuberi zarađuju?

Najčešće postavljano pitanje kada je riješ o poslu YouTubera jest: Kako YouTuberi dobivaju plaću? Kako dobivaju novce za ono što rade?

YouTube svakom korisniku omogućava monetizaciju video sadržaja. Drugim riječima, stvaranjem ovog dogovora s YouTubeom, dajete mu ovlaštenje da se na početku vašeg video sadržaja povremeno može prikazati video reklama. Dio novca koji YouTube dobije od plaćenih oglasa ide upravo vama, a svota koju primate, ovisit će naravno o broju impresija odnosno o tome  koliko je ljudi odgledalo oglas upravo na vašem vašem You Tube kanalu. Zvuči uzbudljivo, no u stvarnosti, radi se o zaista neznačajnom iznosu od jednog centa po impresiji (US dollar). Nakon monetizacije video sadržaja na YouTubeu, potrebno je otvoriti račun na Google AdSense te slijediti upute. Sklopite li dogovor s Google AdSense  programom, vaš novac zarađen od impresija na video ili drugim oglasima koje ste dozvolili na svom YouTube kanalu ili svojoj web stranici će se skupljati, a iznos će varirati ovisno o posjećenosti i broju pregleda, a u konačnici će na vaš bankovni račun ili u većem broju slučajeva vaš PayPal račun, biti isplaćen  iznos od 100$ jednom kada ih skupite. Prije nego prikupite najmanje 100$ vaš će se novac prebacivati iz mjeseca u mjesec. AdSense je samo jedan od načina na koji možete unovčiti prikazivanje reklama na svom YouTube kanalu. Postoje agencije i tvrtke koje rade po istom principu, ali na lokalnom području te će vam ponuditi svoje uvjete kao što su vrijeme trajanja ugovora, postotak od zarade na reklamama itd. AdSense je svakako jedna od najzastupljenijih opcija, kao i najčešće korištena posebice na govornom području engleskog jezika. Okvirno, računica bi bila sljedeća:

Tisuću pregleda po videu donosi zaradu od 1.50$.[1]

Jednom kada YouTuber ima izgrađenu mrežu gledatelja, fanova i pretplatnika, može sklapati dogovore i sponzorstva s kompanijama nevezano za bilo koji online program plaćanja oglasa. O broju i uspješnosti takvih dogovora ovisit će o samom YouTuberu i njegovoj angažiranosti. S obzirom na to da doseg interneta nema ograničenja te da video sadržaj proizveden u Hrvatskoj na hrvatskom jeziku može gledati i Amerikanac i Kinez, na osobnoj je volji YouTubera hoće li u svom sadržaju govoriti hrvatski jezik, engleski jezik, ili će ispod videa ubaciti prijevod. Naravno, postoje određene barijere poput jezika kojim komunikator govori, jer bez obzira na mogućnost velikog dosega putem interneta, jezik kojim govori od velike je važnosti. Zato je važno znati, kojoj publici je sadržaj namijenjen. Postoje mnogi primjeri uspješnih YouTubera koji nisu izvorni govornici engleskog jezika ali upravo zbog razumijevanja i šireg dosega potencijalnih gledatelja, govore upravo na engleskom.

Veći broj pregleda donosi više prilika. No, ono što je najvažnije za svakog YouTubera jest ne izgubiti lojalnost pretplatnika. Gledatelji gube interes i povjerenje kod onih YouTubera za koje primijete da sve što prikazuju u svom sadržaju je zapravo proizašlo iz sponzorstva.

[1] Prema podacima iz kolovoza 2015.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s