Što je digitalni marketing?

Svaki put kada me baka pita: “Je li ‘ćeri, ti ono radiš za kompjutorom?”, poželim, ali opet svaki put odustanem, objašnjavati u najkraćim crtama, što to zapravo moj posao podrazumijeva. Zato, napisala sam par riječi o digitalnom marketingu iz svog iskustva za sve one koji prvi put za njega čuju.

Internet oglašavanje

Jedan od najznačajnijih razvoja posljednja dva desetljeća koji je donio značajne promjene u području marketinga nedvojbeno je razvoj interneta. Internet je, kao i na svim drugim poljima, tako i na polju marketinga, uvelike utjecao na dotadašnje konvencionalne medije te im postavio veliki izazov. Internet oglašavanje su osmislili sami klijenti unutar svoje organizacije. Nove oglašivačke funkcije otvorene su unutar kompanije upravo dolaskom interneta, a internet oglašavanje postalo je veoma zanimljivo oglašivačima upravo zbog vrlo povoljnijih cijena u odnosu na oglašavanje u konvencionalnim medijima.
Danas živimo u eksponencijalnim vremenima u kojim je informatička era najbrže rastući fenomen društva. Ono što je društvenoj mreži Facebook uspjelo u samo nekoliko godina, a to je postići 1.65 milijardi mjesečno aktivnih korisnika (prema Facebook statistikama iz travnja 2016.), nije ni jednom konvencionalnom mediju uspjelo do sad. Prema podacima iz 2012., svake sekunde otvori se pet novih profila na društvenoj mreži Facebook. Fenomen rapidnog rasta gotovo je nemoguće pratiti, a novi alati za oglašavanje na internetu pojavljuju se iz dana u dan.
Iznimno je teško pratiti razvoj novih trendova, a upravo praćenje trendova jedan je od ključnih faktora uspješne online kampanje. U odnosu na konvencionalne medije, internet oglašavanje omogućuje preciznije ciljanje željenih skupina što svakako znači i bolje ulaganje u željeni rezultat. Relevantne statistike pokazuju isplati li se pojedina online kampanja te se ona, u slučaju negativne manifestacije i neisplativosti, u bilo kojem trenutku može prekinuti. Osim te prednosti, online kampanju moguće je postaviti u veoma kratkom roku, svega nekoliko sati, a rezultate je moguće pratiti gotovo trenutno. Internet oglašavanje je uvelike nadmašilo oglašavanje u pojedinim konvencionalnim medijima.

SEO – Optimizacija sadržaja za web tražilice

Svakim danom broj dnevnih pretraga u najpoznatijoj internet tražilici na svijetu iznosi oko 3.5 milijarde, što znači da postoji najmanje 3.5 milijardi ključnih pojmova (prema Google Search Statistics, 2016) prema kojima je moguće olakšati odnosno na neki način kategorizirati određenu pretragu. Upravo zbog mogućnosti označivanja sadržaja određenim ključnim riječima je optimizacija sadržaja za web stranice (SEO ) od ključne važnosti za poboljšavanje pozicije web stranica na tražilicama.
SEO podrazumijeva proces stalnog poboljšavanja pozicije web stranice na tražilicama što za pojedinu stranicu, ukoliko se prikazuje na što višem mjestu u rezultatima pretrage tražilice Google, može pridonijeti znatno većoj posjećenosti stranice. Proces poboljšavanja pozicije na web tražilicama obuhvaća korištenje ključnih pojmova, definiranje ciljane skupine, lokalizacija ključnih riječi, analiza konkurencije, optimizaciju internih linkova i dr. Ovo svakako nije jednostavan posao, posebno jer Google konstantno radi na izmjeni svojih algoritama prema kojima se vrši selekcija sadržaja te se razvrstava relevantan od nerelevantnog sadržaja za određeni pojam. Stalne izmjene principa potrebne su kako ne bi bilo moguće vršiti manipulacije sadržajem te “krađa” dragocjenih pozicija u rezultatima pretrage. S druge strane, uvijek postoji mogućnost plaćanja pozicije na Googleovoj tražilici. No, najčešće onaj relevantan sadržaj multimedijskih portala ne zahtijeva plaćanje već on svoj plasman zaslužuje ukupnim brojem klikova.

Marketing društvenih mreža

Upravo trenutni najveći trend u internet oglašavanju leži u korištenju društvenih mreža u svrhe unaprijeđenje poslovanja kompanije, promociju i bolji plasman brenda među korisnicima. Napopularnija društvena mreža je i dalje Facebook, pa Twitter, Instagram, LinkedIn, Google+. Danas se oglašavanjem na društvenim mrežama, održavanjem i upravljanjem sadražaja na društvenim mrežama kao i korisničkom podrškom bavi sasvim jedna nova branša u marketingu – online community management.

Marketing sadržaja

Marketing sadržaja ili eng. Content marketing u svojoj osnovi znači stvaranje sadržaja koji će privući potencijalne kupce. Svaka kompanija ima svoje smjernice u stvaranju sadržaja, no uglavnom se slijedi načelo kreativnosti, jedinstvenosti i nenametljivosti kako bi se sadržaj stvoren u digitalnom obliku multimedije razlikovao od konvencionalnih reklamnih sadržaja koje svi mi u osnovi ne volimo. Content marketing ne podrazumijeva samo stvaranje sadržaja in house, odnosno unutar kompanije, već današnji trendovi vode prema stvaranju sadržaja od strane vanjskih suradnika poput utjecajnih pojedinaca u online zajednici ili poznatih blogera. Trend u marketingu sadržajem danas leži u dopuštanju drugima da govore umjesto vas. Drugim riječima, već smo navikli da vidimo, čitamo ili gledamo sadržaj koji dolazi od pojedine kompanije. No, nismo u tolikoj mjeri navikli i zato nas iznenađuje i privlači pažnju kada o proizvodu pojedine kompanije govore stvarni, no veoma utjecajni korisnici. Zato su danas, više nego ikada prije, zanimanja koja prije 10 godina nisu mogla ni postojati, veoma bitan čimbenik u digitalnom marketingu. Blogeri, You Tuberi i drugi pojedinici koju su stvarajući vlastiti sadržaj privukli značajan broj ljudi i stekli lojalnost publike danas imaju moć i mogućnost stvarati profit iz udobnosti vlastitog doma.

Email marketing

Iako ne baš omiljeni način oglašavanja među potrošačima jer se često naziva spamom, direktna marketinška platforma koja uključuje slanje informacija na email adrese korisnika koji su se prethodno predbilježili na listi primatelja bit je email oglašavanja. Iako najjednostavniji pristup internet oglašavanja, email marketing dobar je način kako korisnicima pružiti informacije i povećati svijest o postojanju proizvoda ili branda. Dobar i koristan sadržaj, privilegije i drugi načini privlačenja pažnje kupaca, način su da email marketing ostane održiv, a da se potencijalni korisnik ne poželi odjaviti s liste primatelja.

Oglašavanje na tražilicama (PPC)

Plaćeni plasman na početnim stanicama tražilice također je oblik internetskog oglašavanja. PPC podrazumijeva kampanju u kojoj je određeni iznos uplaćen kako bi se oglas plasirao na prvim stranicama tražilica. Na ovaj način će zainteresirani ili potencijalni kupci pretražujući u tražilicama određeni pojam na prvom mjestu vidjeti upravo taj plaćeni oglas. Ovakve kampanje naplaćuju se po učinku, odnosno po ostvarenom kliku. U svrhe ostvarivanja ovakve vrste internetskog oglašavanja koristi se vrlo razvijena platforma Google AdWords, a omogućuje precizno targetiranje publike, selektivno oglašavanje ovisno o lokaciji bilo da se radi o tražilicama, portalima te raznim društvenim mrežama.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s